Thomas Åslin på Räddningstjänsten i Medelpad berättar vilken teknik som som skulle kunna revolutionera konceptet Foto: Anna Beijron SVT

Räddningstjänstens frivilligsatsning i glesbygd växer

Uppdaterad
Publicerad

Konceptet ”Förstärkt medmänniska” beskrivs av Räddningstjänsten i Medelpad som en succé. Nu vill man få fler orter att haka på.

Projektet drog igång i januari 2014 med Holm som första ort i Sverige. De frivilliga som går med får en grundutbildning och kan sedan gå med i konceptet. När man gjort det får man SMS från SOS Alarm när någon är i nöd på, eller i närheten av, orten där man bor.

– Det är ett väldigt stort engagemang och det här är ett sätt att stärka skyddet vid olyckor i landsbygd, säger Thomas Åslin på Räddningstjänsten.

Inspiration från Grannsamverkan

Grundidén kommer från konceptet Grannsamverkan som är ett sätt att skydda områden från inbrott och stölder. Att få hjälp innan den professionella hjälpen är på plats.

Räddningstjänstens station i Sundsvall Foto: Anna Beijron SVT

– Tiden är avgörande och det här är ingenting som är i stället för räddningstjänst och ambulans, utan det är ett komplement, säger Thomas Åslin.

Stor vilja att hjälpa

Det är byar som ligger 30 till 40 minuter från räddningstjänst och ambulans som är aktuella. Konceptet finns nu på tio orter i Medelpad, eller elva om man ska räkna in den hjärtstartare som finns hos byavakten i Matfors.

Det ”kontrakt” som de frivilliga skriver på när de går med Foto: SVT

– I många byar är man historiskt sett vana att hjälpa varandra. Det har aldrig kommit en fråga om ersättning utan det handlar helt och hållet om att hjälpa varandra. 

Hoppas på ny teknik

Nu hoppas han att ny teknik ska möjliggöra att konceptet får sitt stora genombrott. Hör vilken teknik det är i klippet ovan.

– Jag hoppas att vi är där med ny teknik i år.

Skydd mot olyckor i landsbygd

Konceptet som Medelpads Räddningstjänstförbud tagit fram hette först ”Skydd mot olyckor i landsbygd”, men går nu allt oftare under begreppet ”Förstärkt Medmänniska”.

I nuläget omfattas projektet av 10 orter i Medelpad: Överturingen, Holm, Norrhassel, Ljustorp, Indal, Sulå, Skatan, Naggen, Kölsillre och Byberget.

Satsningen är ett led i att uppfylla lagen om skydd mot olyckor och intentionen om likvärdigt skydd mot olyckor.

Att vara förstärkt medmänniska innebär inga skyldigheter. Man väljer själv om man har möjlighet att bistå med sin hjälp vid en händelse.

Tanken är att man ska jobba på samma sätt som om man råkar komma först på en olycksplats. Man betraktas som en medmänniska, med viss utbildning.

Ingen ersättning utgår. För att vara aktuell måste man först gå en grundutbildning som erbjuds. Vidareutbildning ska erbjudas en gång per år.

En kollektiv olycksfallsförsäkring är tecknad för alla som är med i konceptet.

Krisstöd erbjuds efter traumatiska händelser, då räddningstjänstens kamratstödsfunktion finns till förfogande. (källa: Räddningstjänsten)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.