Morsekoder istället för mobiltelefoni

Uppdaterad
Publicerad

På Minervaskolan i Ånge lär sig eleverna i årskurs 6 – 9 hur tekniken fungerar i praktiken.

Där har man nu dragit igång projektet ”Amatörradio i skolan”.

Alla skolungdomar i Ånge i årskurs 6-9 ska få chansen att bli radioamatörer och för att lära sig det så krävs det andra kunskaper också som geografi, matte, engelska, samhälle, naturvetenskap och teknik.

Så när zombieapocalypsen kommit och strömmen varit borta i flera dagar så finns det elever i Ånge som är redo.

– Jag är jätteredo, jag är beredd, säger eleven Lisa Tadeush.

SVT: Vad får du lära dig här?

– Jag får lära mig ett nytt språk.

Villiga att dela med sig av sina kunskaper som radioamatörer står föreningen Sveriges sändareamatörer som tycker att det finns fler sätt att kommunicera på än bara över nätet och via mobilen.

– Det är inte lika lätt att upptäcka att det finns andra frekvenser nu när man har sitt internet, säger Christer Byström.

– Vi har ett antal radiofrekvenser vi kan kommunicera med andra amatörer jorden runt med, förklarar Jörgen Norrmén, också han från föreningen

SVT: Är det inte mossigt att sitta med morsekod?

– Det här är en gammal välbeprövad teknik som fungerar i alla lägen och som används än i dag vid katastrofsituationer, säger Paul Pakkala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.