Foto: SVT

Rädsla och oro efter skadegörelse riktad mot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har flera fall av vandalisering och skadegörelse riktad mot flyktingar rapporterats i Junsele. Vem eller vilka som ligger bakom är oklart, men det har skapat en oro.

– Vi är rädda nu, säger tvåbarnsmamman Manal, som bor i ett område som nyligen utsattes för skadegörelse.

Fyra bilar och flera cyklar fick en natt för ett par veckor sedan däcken sönderskurna. Samtliga tillhörde flyktingar.

– De valde flyktingarnas bilar och cyklar. Det fanns två bilar parkerade här som ägs av svenskar och dem rörde de inte, konstaterar Manal.

”Kvinnor och barn som bor ensamma”

Bilägarna kontaktade polisen – men ingen kom. Och Manal berättar att det är svår att veta var man ska vända sig med sin oro.

– Kanske kommunen, funderar hon.

– Vi fick höra att dom som gjort det nog är unga och att det inte är något problem – men vi är rädda nu. För vi är kvinnor och barn som bor här ensamma.

Polisen lämnat orten

I Junsele är samhällets närvaro låg. Polisen fanns tidigare på orten fyra timmar på måndagar. Lokalen finns kvar, men den är inte längre bemannad. Inga andra myndigheter finns heller på plats. Att  samhällsnärvaron är en viktigt fråga för bygden tycks alla vara överens om.

– Det är klart att det behövs en annan närvaro och det är ju det som glesbygden i allmänhet brottas med, säger Linnea Stenklyft, rektor på Junsele skola.

Lokala rådet: Eftersträvat hjälp från myndigheter

Lars Edin, ordförande i lokala rådet i Junsele, vill också se större hjälp från myndigheter – inte minst när det gäller integrationsarbetet.

– Vi har önskat att få mer hjälp. Det är framför allt kunskap om hur vi ska leva tillsammans som saknas och då skapas det rädsla – och det är inte bra. Vi har hela tiden eftersträvat att få hit myndigheter som kan hjälpa oss med det.

Istället fungerar Röda korsets butik Kupan som en samlingsplats för många flyktingar. Eva-Britt Karlsson Alalahti är en av de frivilliga som jobbar i butiken och hon är också engagerad i svenskundervisning i kyrkans regi.

Röda korset: Rädsla kan ligga bakom

SVT: Vad beror det på att det blivit som det har blivit den senaste tiden?

Rädsla för främmande människor skulle jag tro. För det är ju en hel massa nya människor som har kommit till en liten by.

SVT: Vad kan man göra för att få en förändring?

– Det är det vi försöker med till exempel språkkafé. Vi önskar att många ska komma in och vara med på det och komma och lära känna våra nyinflyttade, säger Eva-Britt Karlsson Alahti.

Linnea Stenklyft tror på att lyfta de goda krafterna.

– Det finns väldigt mycket värme och hjärta i Junsele – det är viktigt att lyfta fram. Jag tycker vi ska arbeta för de goda och motarbeta de andra krafterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.