Sollefteå kommun kräver svar om Riksarkivet – bjuder in nya kulturministern

Uppdaterad
Publicerad

Nu görs försök med en tredje minister för att få tillbaka jobben vid Riksarkivet i Ramsele. För snart två år sedan kom beskedet att statliga riksarkivet ville skära bort personalstyrkan med drygt 60 procent. Nu hoppas kommunledningen på den nytillsatta kulturministern.

Kommunalrådet i Sollefteå har tidigare försökt övertyga både dåvarande civilministern Lena Micko och före detta kulturministern Amanda Lind att ordna tillbaka jobben vid statliga Riksarkivet i Ramsele. Av de 15 jobb som hotades blev det till slut 11 personer som fick gå efter bland annat omplaceringar.

Bjudit in minister

Enligt Johan Andersson, centerpartistiskt kommunalråd i Sollefteå, har S-regeringen tidigare lovat att se till att statlig verksamhet finns även ute i glesbygden, men hittills har hans uppvaktningar inte fått något resultat.

Nu har han bjudit in nyutnämnda kulturministern, Jeanette Gustavsdotter (S), till kommunen för att diskutera frågan.

Många inbjudningar

Men, om hon kommer eller inte och i så fall när, det är ännu en oklar fråga. 

Enligt kulturministerns likaledes nya pressansvariga ligger inbjudningarna på hög och man kan inte ge något besked alls i frågan.

Ännu.

Hör kommunalrådet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.