Rånare nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

De två män från Gästrikland som misstänks för det dramatiska rånet mot en klockbutik i Sundsvall i måndags häktades på torsdagen i Sundsvalls tingsrätt mot sitt nekande – trots att de båda gripits på bar gärning.

De två männen, 20 och 25 år gamla, rusade in i klock- och juvelerarbutiken Kent Watch & Jewellery på Storgatan i centrala Sundsvall strax efter att butiken öppnat på måndagsförmiddagen. Männen var maskerade med mössor och halsdukar och de bar på två väskor och en kofot.

En av rånarna sprang ut med en del av bytet och brottades då ner av tre tonårspojkar. De höll honom fast tills polisen kom till platsen. Den andre rånaren hindrades av butikspersonalen när han skulle fly. Efter att ha slagit två personer med kofoten flydde han ut på gatan och övermannades även han av privatpersoner.

Klockrån i Sundsvall

Nekar till brott

Under inledningen av häktningsförhandlingen mot den äldre av rånarna nekade han till brott. Han bestred även beslut om häktning. Resten av förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Samma sak blev det med den yngre av männen. Leende och med en självsäker min nekade han till brott och bestred därmed också häktningsyrkandet.

Båda häktades ändå på sannolika skäl misstänkta för grovt rån. Häktningsskälen är att männen på fri fot kan försvåra utredningen genom att undanröja bevis, att det finns risk för fortsatt brottslig verkssamhet samt att brottet de msstänks är så grovt att det i sig motiverar häktning.

Från Hoforstrakten

De unga rånarna härstammar från trakterna av Hofors i Gästrikland. Där har de vid upprepade tillfällen försökt starta så kallade hangaroundgrupper – supportgäng – till olika kriminella organisationer, bland annat MC-klubbarna Outlaws och Bandidos. Dock utan att lyckas.

– De har försökt fler gånger på flera olika orter i Gästrikland, men det har aldrig blivit något av det. De är helt enkelt för klantiga, rent odugliga faktiskt, sade kammaråklagare Christer Sammens i Gävle till SVT Mittnytt på onsdagen.

20-åringen är tidigare dömd bland annat för narkotikabrott och bilstöld, och han har åtalats för förberedelse till grov misshandel – men friades.

25-åringen är också han dömd tidigare, bland annat för flera fall av narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klockrån i Sundsvall

Mer i ämnet