Det är inte första gången som badklåda sprids på just de här stränderna. På de långgrunda stränderna sprids det lätt i takt med att vattentemperaturerna stiger under den senare delen av sommaren.
Badklåda, eller simmarklåda som det också kallas, orsakas av en parasit i sjöfåglars avföring och ger kliande utslag på de delar av kroppen som varit i kontakt med vatten där parasiten förekommer. Utslagen liknar myggbett och och kan ge intensiv klåda.
Timrå kommun konstaterar att badklådan är ofarlig, men vill gärna att drabbade personer rapporterar till kommunen.
Badklåda
”Åkomman orsakas av så kallade cerkarier, ett av larvstadierna hos en inälvsmask som orsakar 'fågelbilharzia', där framför allt sjöfåglar är huvudvärd och vissa sötvattenssnäckor är mellanvärd.
Snäckorna har blivit infekterade av så kallade miracidier (larvstadium 1), vilka utvecklas vidare i snäckan till cerkarier (larvstadium 2). Snäckorna är vanliga i många sjöar, och om vattentemperaturen är optimal kan stora mängder cerkarier bildas och utsöndras i vattnet.
Cerkarierna är små, inte synliga för blotta ögat, och simmar fritt i ytvattnet. De kan 'av misstag' angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt. Snäckorna finns mest på grunt vatten och är en orsak till varför barn drabbas mer än vuxna. Badklåda är inte smittsam från person till person.
Upprepad exponering för cerkarier inom något dygn kan ge upphov till stora, kraftigt kliande blåsor som kan påminna om myggbett. Dessa utslag brukar finnas kvar i minst en vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.
Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symtomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel.”
Fakta: Folkhälsomyndigheten