Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har spärrat av området kring Rasmus Paludan Foto: Leif Wikberg

Paludans demonstration i Örnsköldsvik gick lugnt till – trots att han brände koranen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsförmiddagen talade den högerextreme politikern Rasmus Paludan i Örnsköldsvik. Han hade begärt att få tala på torget men blev hänvisad till annan plats av polisen då det krockade med utrikeshandelsminister Anna Hallbergs (S) framträdande.

– Nu blir de tillräckligt långt ifrån varandra för att inte ordningen ska behöva störas, säger polisens kommenderingschef Pontus Fälldin till SVT.

Polisen fick sin ordning och det blev en lugn demonstration där vissa av Örnsköldsviksborna applåderade Paludan för hans besök, polisen för deras närvaro och åskådarna för att ingen reagerade – trots att han brände koranen.

Paludan, grundare och ledare för det högerextremistiska partiet Stram kurs, har turnerat runt intensivt i hela landet på senare tid med sitt föredrag som i tillståndsansökningarna kallas ”demonstration mot islam”.

Det som väckt mest reaktioner och känslor är brännandet av koranen som han genomfört vid ett flertal av sina framträdanden. Hans tal i Sundsvall 22 augusti var dock ett undantag. Den tillställningen, strängt bevakad av polis, gick också lugnt till.

För sent ute

Under lördagen talade Rasmus Paludan både i Örnsköldsvik och Härnösand. På den sistnämnda orten fick han demonstrationstillstånd på den plats han önskat, men inte i Örnsköldsvik. Där ville han framträda på Stora torget, men det önskemålet har inte bifallits av polisen.

– Det var alldeles för mycket som var taget i anspråk på torget redan, säger polisens kommenderingschef Pontus Fälldin.

”Känner oss trygga”

– Men vi känner oss trygga med den här lösningen. Vi tror att det kommer att gå bra.

Frågan är om det är en ren slump att Paludan sökt tillstånd för en sammankomst på torget samtidigt som ett statsråd ska tala där mitt i valspurten.

– Det är ju bara spekulation, men tanken slog mig att det kanske var medvetet från Paludans sida, säger Anna Hallbergs pressekreterare Tobias Eke Vestergren till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.