– Det är ju helt klart att hennes insats i det här var helt avgörande för att vi skulle kunna gripa och lagföra den här mannen så vi är ju väldigt tacksamma för det, säger Anders Tordai, kammaråklagare.

Rättegång mot pedofilen från Höga kusten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hålls rättegången mot den 36-årige man från Höga kusten som misstänks för att ha försökt köpa ett barn för att våldta.

Det var via chattprogrammet KiK på nätet som 36-åringen fick kontakt med en prostituerad kvinna i Stockholmsområdet i januari i år.

Han frågade henne om hon kunde förmedla kontakt med ett barn som han kunde ha sex med, helst i åldern 0-9 år.

Försökte köpa barn att våldta

Kvinnan tyckte att frågeställningarna var mycket stötande, och kontaktade polisen. Tillsammans gillrade de en fälla för mannen.

Sparade konversationerna

Kvinnan lovade 36-åringen att ordna en ung flicka åt honom, och de gjorde upp om en prissumma: 50 000 kronor. Vad 36-åringen inte visste var att kvinnan sparade chattkonversationerna och vidareförmedlade dem till polisen.

Ett möte arrangerades där kvinnan skulle ”överlämna” barnet till 36-åringen på ett hotell i Stockholm. När mannen kom till hotellrummet kunde han gripas av väntande poliser under tumultartade former.

Stämpling

36-åringen står nu åtalad för förberedelse till grov våldtäkt mot barn, stämpling till medhjälp till grov våldtäkt mot barn i fyra fall och barnpornografibrott.

Huvudförhandlingen i målet äger rum i Solna tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försökte köpa barn att våldta

Mer i ämnet