Hussein Khalil har forskat om gnagare på lantbruksuniversitetet i Umeå och studerar just nu råttors spridning av smitta i brasilianska slumområden. Råttor kan sprida en lång rad sjukdomar, till exempel både influensaliknande åkommor och bakterieinfektioner och han uppmanar folk som drabbats av råttinvasionen att vara försiktiga.
– Man ska vara mycket försiktig där råttorna vistas och där de äter. Man ska också vara försiktig när man hanterar råttorna. Hittar man en död råtta ska man undvika att ta i den, hålla den borta från ansiktet och helt enkelt inte vara nära djuret, säger han.
Bör ta prover
I nuläget vet ingen om och i så fall vad råttorna i Sundsvall bär på för sjukdomar, men Hussein Khalil tycker att myndigheterna borde ta prover.
– Innan man trycker på larmknappen bör man ta prover från den aktuella populationen, så man vet vilket tillstånd den är i, säger han.
Råttmiljöer måste elemineras
Den sanering som nu sker med fällor och råttgift kan fungera på kort sikt, menar Hussein Khalil men för att lösa problemet måste de miljöer där råttor trivs elemineras.
– Är det mycket råttor så kommer den råtta du tar bort att ersättas av en ny. Råttgift fungerar nästan aldrig på sikt, förklarar han.
Stort misstag
Att låta situationen gå så långt som den gjort i Johannedal där råttorna misstänks ha gynnats av en återvinningsanläggning är ett stort misstag, säger Hussein Khalil samtidigt som han ger de drabbade ett visst hopp.
– Om ett par månader, när vintern kommer, så kommer råttorna troligen att minska. Hittar de inte mat i samma omfattning som tidigare kommer inte samma utveckling att ske, menar han.