Daniel Bäckström (C), till höger. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Regementsfrågan het i Sollefteå igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kampen om Sveriges framtida försvar startat. Den gamla garnisonsstaden Sollefteå är i allra högsta grad aktuell igen.

18 år efter nedläggningen av Sollefteå garnison är frågan om militär närvaro i stan het igen.

Den militära upprustningen i kombination med återinförandet av allmän värnplikt har fått kommunledningen att vädra morgonluft.

Under tisdagen var en av landets tyngsta försvarspolitiker – måhända dock lite av en doldis för den breda allmänheten – inbjuden till ett besök i Sollefteå: Daniel Bäckström (C), ledamot såväl i försvarsberedningen som i riksdagens försvarsutskott.

För samtal med regeringen

Bäckström är en av de allianspolitiker som för direkta samtal med regeringen om försvarspolitiken.

Det främsta vapnet för Sollefteås del i kampen om militär närvaro i framtiden är Tjärnmyrans över 2000 hektar stora övningsområde strax söder om stan. Daniel Bäckström gillade vad han såg och imponerades av övningsområdets storlek och närheten till stan.

En viktig faktor kan vara att alla nödvändiga tillstånd för militär verksamhet på området redan är klara.

Behov av vårdplatser

Men ingen fråga kan diskuteras i Sollefteå utan att den förr eller senare landar i sjukhusfrågan. Så även den här.

– Militär verksamhet kommer att ha ett behov av vårdplatser, sa Daniel Bäckström som i övrigt försökte undvika att ta ställning i sjukhusfrågan i sak.

”Behöver högre närvaro”

Frågan är hur stora chanser Sollefteå verkligen har till att återigen få regementen till stan. Men Bäckström pekade på att hela Mellannorrland i dag saknar militär verksamhet utöver hemvärnet.

– Vi behöver en högre närvaro här, slog han fast.

Vid besöket i Sollefteå deltog också Bäckströms partikamrat Emil Källström från Örnsköldsvik, centerns ekonomiskpolitiske talesman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.