Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har skickat in ansökan” – hör Elina Backlund Arab (S) om en sprututbytesmottagning i Sundsvall. Foto: SVT/TT Martina Holmberg

Region Västernorrland sist ut med sprututbyte

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland är det enda länet i Sverige som inte erbjuder sprututbyte i dagsläget. Nu ska en ansökan skickas in innan året är slut för att kunna öppna upp en mottagning i Sundsvall.

– Det har inte varit prioriterat av vården, varför är svårt att svara på. Nu har vi beslutat att vi ska skicka in en ansökan, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Anledningen till att det har dröjt tror Backlund Arab (S) dels handlar det om hur prioriteringarna har varit och dels att en pandemin som tagit mycket tid.

Nu har regionen tagit beslut om att skicka in en ansökan för att bland annat hitta lokaler för sprututbyte. Först efter att ansökan har skickats in kan den första mottagningen öppna.

– Planen är att den ska starta vid sjukhuset i Sundsvall. I vår missbruks- och beroende plan ska det komma ut till hela länet, det finns i planeringen för det de närmsta fem åren. Vi måste börja någonstans och underlaget visar att behovet är störst här, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kostnaden tar infektionskliniken

Kostnaderna för personalen på sprutmottagningen beräknas landa på 800 000 kronor. Och när det gäller lokaler räknar man med att den kommer att hamna på infektionskliniken.

– När i jämfört oss med andra regioner, såsom Region Jämtland Härjedalen, så ser man att kostnaderna bär sig själv inom infektionskliniken. Det är en lösning vi också har tittat på, säger Elina Backlund Arab (S).

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer