Foto: SVT

Region Västernorrland utsedd till Årets förvillare 2019

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Vetenskap och folkbildning har utsett flera regioner, däribland Västernorrlands, till årets förvillare. Det för att regionen anlitat författaren Thomas Eriksson som skrivit boken Omgiven av idioter, vars vetenskaplighet är ifrågasatt.

Thomas Erikssons ”Omgiven-böcker” blev omåttligt populära, men de har också kommit att kritiserats. Erikssons böcker delar in människor i fyra färger beroende på personlighetstyp. Han bygger sin tes på DISC/DISA-test som forskare inom psykologi och beteendevetenskap varnat för att använda i samband med utbildning och rekrytering av personal då metoden är ovetenskaplig och förlegad.

Trots det har Thomas Eriksson anlitats av flera regioner, även Region Västernorrland, bland annat som föreläsare på Etikens dag 2018. Något som kritiserades hårt av Psykologförbundet redan då.

Skattemedel bekostar ”trams”

Den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, som varje år delar ut den föga hedrande titeln, Årets förvillare, vänder sig särskilt emot att skattemedel används för att sprida det de kallar ”ovetenskapligt trams”.

– Att privata företag väljer att slösa pengar på pseudovetenskap är tragiskt. Men när man skär hårt i den offentliga sektorn och samtidigt spenderar miljoner på dyra horoskopliknande tester, är det en skandal, säger Pontus Böckman, ordförande VoF.

”Har själv använt den”

Enligt VoF ska regionerna ha använt sig av DISC/DISA i samband med rekrytering. Det förnekar Ewa Strömsten, HR-direktör i Region Västernorrland, men hon är inte obekant med teorin.

– Jag har själv använt den i teambuliding-sammanhang för att belysa skillnader och för att lyfta fram kraften i en arbetsgrupp. Men det är inget bedömningsverktyg, säger hon.

Regiondirektör Hans Wiklund avböjer en kommentar då han säger sig inte ha kunskap i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer