Foto: SVT

Regionen drar i handbromsen – slut på influensavaccin

Uppdaterad
Publicerad

I oktober uppmanades allmänheten att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Nu drar regionen i handbromsen sedan de 44 000 beställda doserna i praktiken tagit slut utan att alla i riskgrupperna vaccinerats.

En sista leverans av 2 000 doser är på ingång men sedan är det definitivt slut. Vaccinet kommer inte att räcka till alla i riskgrupperna. Inte heller till alla anställda i vården, uppger Sveriges Radio Västernorrland.

Stor efterfrågan

Enligt Hans Boman har efterfrågan varit större än väntat.

Coronaviruset i Västernorrland

– Det är tyvärr så att alla som önskar vaccinera sig inte kommer att kunna göra det. I första hand har äldre på särskilda boenden och med hemsjukvård vaccinerats. I andra hand personer i alla åldrar med kroniska sjukomar och i tredje hand äldre än 65 år, säger Boman till SR Västernorrland.

Beställningen av årets influensavaccin gjordes i februari, alltså innan coronapandemin tagit fart och efterfrågan har varit större än väntat. Bristen på vaccin har inneburit en hårdprioritering av grupper med medicinska skäl. Vårdpersonal som varit en prioriterad grupp blir troligen utan helt.

Brist i hela Europa

Enligt Hans Boman råder brist i hela Europa. De 2 000 doser som levereras till Region Västernorrland inom kort blir den sista leveransen. Någon ytterligare tillverkning av vaccin sker inte.

Så sent som den 27 oktober gick Region Västernorrland ut med en vädjan till allmänheten att vaccinera sig och det var viktigare än någonsin att skydda sig mot säsongsinfluensan för att inte belasta sjukvården under pandemin. Den 3 november inleddes vaccinationerna och tre veckor senare är det nu över.

Symtom som covid-19

Riskgrupperna för covid-19 och säsongsinfluensa är enligt Region Västernorrland i princip desamma. Symtomen är också likartade med feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont och hosta. Mellan 200 000 och 1,5 miljoner beräknas smittas av säsongsinfluensan varje år beroende av hur svår den blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet