Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet om väntade vårdkrisen i sommar: ”Bemanningen, bemanningen, bemanningen är det vi behöver jobba med” Foto: SVT

Region Västernorrland kan inte garantera akut och nödvändig vård i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Läget inom sjukvården i länet är så ansträngt att regionen inte kan garantera akut och nödvändig vård i sommar. Det framkommer i de riskanalyser som gjorts inför sommaren på länets tre sjukhus.

– Vi måste se till att göra de anpassningar som behövs, säger regionrådet Glenn Nordlund (S).

Så här sammanfattar chefläkarna riskanalysen inför sommaren 2022:

”Sedan flera år tillbaka bedrivs sommartid i stort sett enbart akut och nödvändig vård på regionens sjukhus. Ytterligare neddragningar medför därför risk att man inte klarar av att upprätthålla den akuta och nödvändiga vården.”

”Utomordentligt bekymmersamt”

Riskanalyserna har gjorts uitfrån känt bemanningsläge och syftar till att hitta och bedöma omfattningen på de patientsäkerhetsrisker som kan uppstå.

– Utifrån idag kända förutsättningar kan inte akut och nödvändig vård garanteras, vilket är utomordentligt bekymmersamt. Vi kommer att behöva vidta fler åtgärder för att säkerställa att vi kan bedriva en god och säker vård, säger Kurt Pettersson, hälso- och sjukvårdsdirektör på regionens hemsida.

Nu ska verksamhetscheferna i vården ta fram handingsplaner i samråde med områdesdirektörer och enhetschefer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.