Socialdemokrater, moderater och liberaler blev partners i regionen efter valet 2018 – och lovade gemensamt att satsa ordentligt på primärvården. Nu har löftet återuppstått – efter hårda påtryckningar. Foto: svt

Strid om primärvården – budgeten nära att stoppas

Uppdaterad
Publicerad

En rejäl satsning på primärvården var ett av de tunga löftena när en ny majoritet tog över efter valet. 90 miljoner kronor extra skulle primärvården få – men det var ett löfte man som snabbt frös inne. Nu har hela frågan överraskande svängt och efter hårda påtryckningar är löftet tillbaka.

Förra veckan behandlade regionstyrelsen budgeten – senare i november ska regionfullmäktige slutligt klubba den.

Men nu visar det sig att det var nära att budgeten hade kört i diket.  För att godkänna den krävde Liberalerna att det gemensamma vallöftet från 2018 skulle tillbaka – och in budgeten.

Utlovade pengar till vårdcentralerna, annars skulle L lägga in sitt veto.

Nämndes inte

Men när regionsstyrelsen efter sitt möte förra veckan presenterade huvuddragen i budgeten,  nämndes inte det återupplivade vallöftet med ett ord. 

– Kanske var det en för känslig fråga, säger regionrådet Ingeborg Wiksten (L).

För att budgeten skulle gå igenom fick alltså det två stora partierna, socialdemokrater och moderater,  backa för det minsta.

– Det känns bra att vi kunnat återställa de 90 miljoner kronor till primärvården som vi lovade när vi tillträdde, säger Wiksten, regionråd och ordförande för vårdvalsutskottet.

Nordlund tveksam

Så sent som i början av september förklarade regionrådet Glenn Nordlund (S) i en SVT-intervju att satsningen på primärvården måste vänta, bara små steg kunde tas.

”Vi kan inte lyfta över resurser till primärvården om man inte kan minska kostnaderna inom specialistvården”, sa han då.

Nu får han uppenbarligen tänka om.

Vallöftet om primärvårdssatsningen

Efter valet 2018 bildade M, S och L en koalition och tog över makten.  Ett av de uttalade löftena var en satsning på primärvården.  Fram t om 2021 skulle primärvården få 90 miljoner kronor extra.

Medlen skulle fördelas enligt modellen 30 miljoner 2019, 30 miljoner 2020 samt 30 miljoner 2021.

Men i samband med budgeten för 2020 bedömdes det ekonomiska läget som djupt allvarligt och summan skars ner rejält, från 90 till 50 miljoner.

Nu tänker sig Liberalerna att löftet ska återställas bland annat med hjälp av de höjda patientavgifterna -  L krävde helt enkelt att de medlem skulle föras över till primärvården.

Såhär räknar Liberalerna ihop notan;

2019;  30 mnkr

2020;  10mnkr + patientavgifter 4 mnkr = 14 mnkr

2021;  10 mnkr + patientavgifter 9 mnkr + 12 mnkr = 31 mnkr

2022;  15 mnkr

Totalt 90 miljoner kronor extra, alltså 40 miljoner mer än än den nivå M och S ville ha. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.