Foto: Erik Mårtensson/TT

Region Västernorrland polisanmäler falsk vaccininformation

Uppdaterad
Publicerad

En person i Västerbotten har fått ett brev signerat Region Västernorrland där det uppges att coronavaccin förändrar kroppens DNA.

– Vi ser allvarligt på den här typen av vilseledande och falsk information, säger regiondirektör Åsa Bellander på Region Västernorrlands hemsida.

Det hela är nu polisanmält.

Det var under tisdagen som Västerbottensbon fick en folder med posten där det bland annat påstås att kroppens DNA förändras sedan man fått vaccin mot covid-19. Avsändare: Region Västernorrland.

Adressaten fattade snabbt misstankar och hörde omgående av sig till Region Västernorrland.

Regiondirektör Åsa Bellander tar det inträffade på största allvar.

Förfrankerade myndighetskuvert

– Det är dels allvarligt att någon kommit över och olovligen använder våra förfrankerade myndighetskuvert vilket faktiskt är stöld av egendom. Det är dessutom minsta lika allvarligt att sprida den här typen av desinformation, vilket i värsta fall kan påverka vaccinationsviljan, säger hon på rvn.se.

– Vi ser självklart mycket allvarligt på att någon skickar ut den här typen av vilseledande och falsk information kring vaccinationsarbetet i regionens namn.

Spridningen oklar

Det är ännu oklart hur stor spridningen av det falska utskicket är.

– Vi vet inte om det bara handlar om några enstaka brev eller 1 000-tals brev som skickats iväg. I nuläget känner vi bara till det här fallet, men det kan ju dyka upp fler de närmaste dagarna. Jag vill därför uppmana alla som eventuellt fått ett sådant här brev att kontakta oss, säger Åsa Bellander och framhåller att på 1177.se finns alltid uppdaterad och faktagranskad information kring allt som rör pandemin och vaccinationerna mot covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer