• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Foto: TT

Regionen satsar på nytt stöd vid sjukresor

Publicerad

Med start idag erbjuder region Västernorrland ny hjälp till patienter som behöver hjälp med sjukresor inom länet.

Stödet sker via telefon via en särskild grupp utbildade sjukresehandläggare på kundcenter i Ånge

– Nu blir det enklare för patienterna att få vägledning om hur de kan ta sig till och från en vårdinrättning.

Satsningen har dubbla syften.

– Det blir samtidigt en avlastning för vårdpersonalen som kan lägga mindre tid på att hantera frågor om sjukresor och mer tid på att ge vård, menar Hans Backlund (S) ordförande i nämnden för hållbar utveckling.

Vill att fler åker kollektivt

Han påpekar samtidigt att endast tre procent av alla sjukresor i länet sker med kollektivtrafik. 32 procent sker med egen bil och den största andelen, 65 procent i taxi.

– Vi har en stor förbättringspotential eftersom hälften av alla sjukresor sker inom en radie av en mil och på platser där kollektivtrafiken är väl utbyggd, säger Roger Wetterstrand, enhetschef på kollektiv- och infrastruktur på Region Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer