Foto: Bertil Ericson / TT

Regionens kostnader för hyrpersonal fortfarande högst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrlands kostnader för hyrpersonal ökade med två procent första halvåret i år jämfört med samma period i fjol, vilket är den minsta ökningen bland Sveriges regioner. Men länet har fortfarande de procentuellt sett högsta hyrpersonalkostnaderna i landet.

– Vi är beroende av hyrpersonal, konstaterar regiondirektör Åsa Bellander.

Kostnadsökningen för inhyrd personal det senaste året är alltså liten – inom den somatiska vården och inom primärvården har de till och med minskat något.

Å andra sidan har behovet av hyrpersonal ökat inom andra delar av verksamheten. Inom psykiatrin nästan fördubblades kostnaderna för inhyrd personal under första halvåret i år jämfört med förra året.

”Konkurrensen har hårdnat”

– Vi ser att samtliga regioner har ökat andelen hyrkostnader väsentligt, vilket också innebär att konkurrensen om hyrpersonal har hårdnat. Vår självklara målsättning är att kunna minska våra hyrkostnader och i stället öka andelen fast anställda, säger regiondirektör Åsa Bellander på regionens webbplats.

– I nuläget har vi dock en situation där vi är beroende av hyrpersonal för att kunna bemanna våra vårdplatser, fortsätter hon.

Regionens totala kostnad för hyrpersonal är 9,6 procent av den egna personalkostnaden, vilket är högst i landet. Men kostnadsandelen har ändå varit ännu högre tidigare – för tre år sedan var siffran omkring 14 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer