Foto: Pierre Ragnehag SVT

Nya ambulansflyget – inget besked om kostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Om bara en vecka, den 19 november, ska regionernas nya flygbolag för ambulanstransporter, KSA, klubba sin budget.

Men Västernorrlands ledamot i styrelsen, Glenn Nordlund (S), kan i dag inte svara på vad det här kommer att kosta regionen de närmaste åren.

Planeringen för flygverksamheten har pågått sedan 2015.  Anders Sylvan, dåvarande regiondirektör i Västerbotten, var ordförande i den styrgrupp som arbetade med frågan.

Grundtanken var tidigare att hitta ett företag på marknaden med driftstillstånd, men sommaren 2020 beslutades att KSA själva skulle ta hand om driften.

Torsdag den 19 november ska KSA:s budget klubbas och med den även en plan för åren fram till och med 2023.

Fast och rörlig del

Förenklat handlar det ekonomiska upplägget om en fast och en rörlig del, där den rörliga bestäms av hur ofta man kommer att använda de nya planen.

Hör Västernorrlands representant i styrelsen för KSA Glenn Nordlund om varför han vill genomföra projektet trots riskerna och hur han svarar på frågorna om kostnaderna för Region Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.