Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vice regionrådet Sara Nylund räkna upp tre åtgärder som hon menar ska förbättra arbetsmiljön och minska beroendet av inhyrd personal. Foto: Anna Beijron SVT

Regionrådet om bemanningsproblemen i sjukvården: ”Vi har sett brister i arbetsmiljöarbetet”

Uppdaterad
Publicerad

Vår genomgång visar en kraftig ökning av sjuksköterskor som lämnar region Västernorrland i år, jämfört med tidigare år. Regionrådet Sara Nylund (S) säger att hon varit medveten om ökningen och att hon är bekymrad. Nu vill hon lyfta bort vissa administrativa arbetsuppgifter från sjuksköterskorna.

– Det har varit hård belastning under lång tid och så kommer en coronapandemi som gör att det blir totalt ohållbart. Det är en fråga som vi och hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp varit medvetna om och jobbar med, säger hon till SVT.

Hittills i år har 122 sjuksköterskor sagt upp sig i regionen, om man bortser från de som gått i pension. Åren innan låg motsvarande siffra på ca 80. Samtidigt är beroendet av inhyrd personal stort.

Bristande arbetsmiljö

– På ett organisatoriskt plan blir jag både bekymrad och förbannad över att vi inte har lyckats arbeta med arbetsmiljö och arbetsvillkor överallt i vår organisation så att medarbetarna känner att de är första prioritet.

Hon hänvisar till en genomlysning av det systematiska arbetsmiljöarbetet i regionen som visat på brister och som man kommer att följa upp.

”Otroligt ledsamt”

Förra veckan berättade vi om Birgitta Kjellström på avdelning 16 på Sollefteå sjukhus sagt upp sig, trots att hon älskar sitt jobb. Hon beskrev en ”ohållbar situation” på sin arbetsplats.

– På ett personligt plan blir jag väldigt berörd och ledsen när jag möts av de här berättelserna. Att någon som har valt att i hela sitt yrkesliv jobba för att hjälpa andra väljer att sluta för att det har blivit nog. Det är otroligt ledsamt, säger Sara Nylund.

Åtgärder i Sollefteå

När det gäller situationen på Sollefteå sjukhus, där man nästan kan prata om massuppsägningar på medicinavdelningrna, säger Sara Nylund att tjänstemännen arbetar för fullt med den frågan.

– De arbetar hårt med att se över arbetsmiljö och arbetsvillkor och ser till att rekrytera nya medarbetare och behålla de lojala som finns.

Aktiviteter och åtgärder – identifierade, genomförda och planerade:

• Köksbiträde i avdelningskök

• Kompetensutveckling

• Uppdragsväxling

• Utreda möjlighet för uppdragsutbildning sjuksköterskor i Sollefteå

• Stärka tron på att sjukhuset behövs

• Teambildning mellan enheter och medarbetare

• Översyn rutiner

• Öka intern rörlighet istället för extern

• Tidiga rehabinsatser

• Utskrivningsprocess

• Teamarbete i patientflödet

• Introduktionsprogram

Källa: Region Västernorrland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer