Rekord-Henry hemma igen

Uppdaterad
Publicerad

HÄRNÖSAND Lille Henry, sju månader som fick ett nytt hjärta när han bara var tre veckor gammal, är hemma i Härnösand igen välbehållen och välmående.

Henry Bohman heter en liten kille från Härnösand. Han är sju månader och vid det här laget rätt medievan. För ett halvår sedan blev han nämligen den yngsta personen i Sverige att få ett nytt hjärta – bara 3,5 vecka gammal.

Och han är en glad kille som älskar att bli kittlad. Det är svårt att tro att han kom hem från sjukhuset för bara sex veckor sedan. Då hade han tillbringat livets första halvår på sjukhus.

Men så är han också en riktig kämpe enligt hans föräldrar – och det måste man kanske vara efter den start han fick för sju månader sedan.

– Han föddes med hjärtmuskelinflammation och man trodde inte att han skulle överleva, så det var Henrys enda chans att få ett nytt hjärta och ett mirakel hände! säger mamma Therese Bohman från Saltvik norr om Härnösand.

Nu mår Henry rätt bra, lite svullen efter en sköldkörtelinflammation och med en knapp på magen där han får näring och sammanlagt 9 mediciner varje dag.

Annars är han nästan som vilken bebis som helst – ja vilket rekordhållarbebis som helst alltså.

– När det här hjärtat kom och passade Henry så var det ju bara så fantastiskt, det trodde vi aldrig skulle hända, att han dessum är yngst i Sverige, det är helt otroligt, säger Therese.

Eftersom ett hjärta bara kan vara utanför kroppen i ungefär fyra timmar måste transplantationen gå snabbt och det betyder att lilla Henrys hjärta förmodligen kom från ett land inom Norden.

När det stod klart att Henry behövde ett nytt hjärta gick det ut ett ”Urgent Call”- som det kallas – i hela Europa. Och svar kom, men väntan var svår.

– Ja, från tiden då vi fick förfrågan om vi ville stå på den här listan, då tänkte jag bara att ja, vi står på den här listan men vi kommer inte att få något hjärta. Så vi diskuterade mer och mer vad som skulle hända om han dog ifrån oss. Och när vi fick beskedet om hjärtat så trodde jag inte att det var sant, berättar Therese.

I fjol fick 84 svenskar ett nytt organ från utlandet. Men eftersom transplantationerna måste gå så fort klarar de ofta inte längre reser och det ökar trycket på att få fram fler svenska donatorer – hittills går trenden neråt.

Men det beror inte på att färre vill donera – utan snarare att möjliga donatorer inte identifieras i lika hög utsträckning. En viktig fråga för familjen Bohman.

– Det kanske är lite dålig info, men hamnar man i situationen måste man börja tänka och vi vill trycka på att man måste bestämma sig. Från början tänkte vi ju mycket på den donatorfamiljen och vi är så oändligt tacksamma för att de fanns, annars hade inte den här lilla killen funnits här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.