Foto: TT

Rekordår för länets kungsörnar

Publicerad

Länets kungsörnsstam har precis som i övriga landet haft en ovanligt gynnsam säsong. – Det är ”all time high” sedan vi började inventera 1990, säger Thomas Birkö, Ångermanlands Ornitologiska Förening.

Sommarens inventering visar att det skett 35 lyckade kungsörnshäckningar under årets säsong i Västernorrlands län och örnarna har fått fram 42 ungar.

– Det är ”all time high” sedan vi började inventera 1990, säger Thomas Birkö som representerar Ångermanlands Ornitologiska Förening och är en av de fågelskådare som ägnat mycket tid åt länets kungsörnar. 

God tillgång på byten

Kungsörnarna har framförallt gynnats av att tillgången på bytesdjur var ovanligt god under 2018.

– Det fanns gott om skogsfågel och hare, konstaterar Thomas Birkö och förklarar att örnarnas häckningsresultat alltid går i cykler och i grunden styrs av tillgången på gnagare.

– Kungsörnarna äter inte så mycket gnagare men det gynnar andra arter som räv och då blir det mera av andra bytesdjur över till örnarna , menar Birkö som också ser den gynnsamma väderleken under häckningssäsongen som en bidragande faktor, även om en del ungar dog under den köldknäpp som drabbade länet i början av maj.

Hämtat sig

Generellt sett har kungsörnen hämtat sig från en låg nivå som rådde under första delen av 1900-talet då örnarna var utsatta för jakt och det var skottpengar på fåglarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.