Foto: Fredrik Israelsson

Rekordfångster av öring i Ljungan

Uppdaterad
Publicerad

Just nu upplever man rekordfångster av öring vid avelsfisket vid Viforsen i Ljungan. Aldrig tidigare har man fått så mycket fisk.

När fällan vid Viforsens kraftverk hissas upp sprattlar det av fisk i vattnet. Ett 30-tal stora havsöringar, många i femkilosklassen och större, simmar runt i vild panik och så här har det sett ut sedan avelsfisket startade i förra veckan.

– Fram till i dag har vi fått 123 fiskar och det verkar vara rätt så bra med fisk idag också, konstaterar Kenneth Ottosson som är fiskerikonsulent på Hushållningssällskapet och ansvarar för verksamheten.

”Ser lovande ut”

Aldrig tidigare har man fått så mycket fisk på så kort tid.

– Nu har vi precis startat avelsfisket så det är svårt att säga hur det blir framöver men det ser verkligen lovande ut, säger Kenneth Ottosson.

Fisken mäts och skickas via ett rör direkt till en bassäng där de förvaras i väntan på att de ska klämmas på rom och mjölke. Hanteringen har utformats så att den är så skonsam för fisken som möjligt.

Förvånande utveckling

Avelsfällan vid Viforsens kraftverk finns för att säkerställa att man får tillräckligt mycket fisk för att kunna föda upp de öringsungar som vattendomen kräver. I dagsläget odlar man bara havsöring och till skillnad från den hotade Ljunganlaxen, som man på senare tid försökt få att enbart reproducera sig på naturlig väg, tycks öringen klara sig förvånansvärt bra.

Varför är det så mycket öring?

– Det är en bra fråga, det är bättre än man förväntat sig. Vi har haft några tunga år med sjukdomar men det är väl så här det ska vara egentligen, säger Kenneth Ottosson som är väldigt glad över utvecklingen.

– Ja, absolut, jätteroligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer