Laxstammen i Ljungan tycks återhämta sig sakta men säkert, men fiskeförbudet kommer sannolikt att gälla länge än. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Inget laxfiske i Ljungan på länge

Uppdaterad
Publicerad

Idag genomfördes ”Laxens dag” vid Ljungan där situationen för Ljunganlaxen redovisades. Läget för laxen i älven bedöms som försiktigt positivt men något laxfiske kommer inte att tillåtas på länge, enligt Länsstyrelsen i Västernorrland.

Laxens dag vid Ljungan lockade bara ett fåtal besökare men de som var på plats fick veta att tillståndet för laxen i älven är fortsatt dåligt.

Visserligen har årets elfiskeundersökningar visat att laxen har lekt och att det finns laxungar i älven men det rör sig bara om en bråkdel av de mängder som fanns för några år sedan. Samtidigt är resultatet klart bättre än ifjol när man inte fångade en enda laxunge vilket inger ett visst hopp.

Förutspår ökning nästa år

– I år har vi fångat laxungar vilket är positivt. Vi hoppas att antalet årsungar kommer att öka under nästa år och att det blir mera laxlek, säger David Jonsson på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Just nu råder ett totalt fiskeförbud för lax i Ljungan och det är en situation som ser ut att fortsätta en bra bit in i framtiden.

Förbudet ligger kvar

– Min bedömning är att fiskeförbudet kommer att finnas kvar kommande år och även något år efter det, säger David Jonsson.

Vad som gör att laxen i Ljungan och många andra älvar dör är fortfarande oklart.

Undersökningar visar dock att Östersjölaxen generellt uppvisar olika sjukdomstillstånd som gör att fiskarna blir försvagade. Det finns misstankar om att föroreningar kan vara den bakomliggande orsaken till att laxen inte mår bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer