Foto: Fredrik Israelsson SVT

Desperat försök att rädda Ljunganlaxen – fisket stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Fisket efter lax och havsöring i Ljungan stoppas helt hela nästa sommar. Bakgrunden är utbrotten av sjukdomar och den dåliga reproduktionen. Under årets inventering fångades bara en enda laxunge.

Det är Nedre Ljungans fiskevårdsområde som fattat beslutet om totalt stopp för lax och öringsfiske under perioden 1 juni till 16 november. Mycket dålig reproduktion både 2016 och 2017 och flera år med omfattande fiskdöd har tvingat fram det drastiska beslutet.

  – Vi måste göra någonting därför att laxen riskerar att bli utrotad i Ljungan. Laxen    är infektionskänslig och det beror förmodligen på alla miljögifter, säger Leo Oras som representerar nedre Ljungans fiskevårdsområde.

Katastrofal situation

Beslutet om ett fiskestopp kan ses som ett desperat försök att rädda Ljungans laxstam från total undergång.

– Risken finns ju om vi inte gör någonting och det här är vårat bidrag, säger Leo Oras.

Årets elfiskeundersökningar visade att situationen är katastrofal. Bara en enda laxunge påträffades på samtliga inventeringslokaler, vilket tyder på att en hel årskull i princip saknas.  Även i år drabbades lekfisken av ett omfattande sjukdomsutbrott och i nuläget vet man inte i hur stor omfattning årets lek påverkats.

Havsöring får fiskas vår och höst

Det kommer inte att vara tillåtet med så kallat catch and release fiske efter lax, det vill säga att man fångar och släpper tillbaka fisken.

Däremot tillåts fiske efter havsöring under våren och senhösten. Fiske efter harr och andra arter kommer att vara tillåtet även under sommaren och de som köpt fiskekort som sträcker sig över nästa sommar kommer att kompenseras med förlängd giltighetstid meddelar förvaltningsgruppen.

Restriktioner att vänta i flera älvar

Även Havs och Vattenmyndigheten har uppmärksammat det kritiska läget för laxen i Ljungan och flera andra laxälvar, bland annat i Vindelälven och man arbetar med ett förslag med begränsningar för att skydda de hotade stammarna. Hur eventuella restriktioner kommer att utformas i andra älvar är i nuläget inte klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.