Redan vid midnatt efter några timmars löpande hade slutsegraren Jonas Buud från Mora skaffat sig ett betryggande försprång i Höga kustenterrängen. Foto: Anna Quayle / SVT

Rekordmånga sprang ultraloppet på Höga kusten

Uppdaterad
Publicerad

13 timmar tog det för segraren Jonas Buud från Mora att korsa målsnöret i High coast ultra, det 130 kilometer långa loppet längs Höga kustenleden. 114 löpare stod på startlinjen vid 21-tiden på fredagskvällen, vilket är rekord.

Jonas Buud är en rutinerad herre. För fyra år sedan blev han världsmästare i ultralöpning över 100 kilometer och rankas alltjämt som en av världens främsta löpare på extrem långdistans.

Årets upplaga av High coast ultra är den sjunde i ordningen och den avgörs i strålande solsken och höga temperaturer, vilket förstås gör utmaningen än större för deltagarna.

25 timmars tävlande

Avgörs – eftersom loppet pågår till klockan 23 på lördagskvällen. Då ”dras snöret” på Vasaloppsspråk efter 25 timmars tävlande.

Långt ifrån alla deltagare fullföljer loppet. ”Redan” efter 28 kilometers löpande bröt den första deltagaren.

Tävlingsledaren Jörgen Sundqvist från Örnsköldsvik som varit med under alla år räknar att drygt hälften av deltagarna, på sin höjd, kommer att ta sig i mål för klockan 23 på lördagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.