En geting i närbild. Foto: Anticimex

Rekordnivå av getingar – sprider sig uppåt

Uppdaterad
Publicerad

År 2016 slogs det getingrekord i landet. I år riskerar det rekordet att tangeras eller rent av krossas. Det visar statistik på antalet saneringar av getingar som Anticimex tagit fram.

Så kallade getingsomrar kan vara besvärliga. 2018 ser ut att bli ett sådant år. Det menar Anticimex som fått ta hand om ovanligt många getingar nu den här sommaren.

– Vi hade en all-time-high getingsommar för två år sedan då vi slog rekord i antal utförda getingsaneringar. När vi nu jämför getingsommaren 2016 med 2018 följer kurvorna samma mönster, men årets nivåer når inte helt upp till rekordåret ännu, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Mer än förra året

Under Maj måndag översteg antalet getingsaneringar till och med rekordåret 2016. Orsaken ska vara det varma vädret.

– Under juni gjorde vi 6000 saneringar, det kan jämföras med 3000 samma period förra året. Men bara nu under den första veckan i juli har vi utfört 6000 saneringar, säger Thomas Persson Vinnersten.

Kan påverka hela landet

Just nu är det framför allt högtryck på getingar i sydöstra Sverige, men det finns stor risk att problemet kommer att sprida sig till resten av landet innan sommaren är slut.

– Det brukar krypa uppåt med tiden. Det här är en prognos, men eftersom den bygger på färska data och getingen följer ungefär samma mönster varje getingsommar bedömer vi att prognosen är säker, säger Thomas Persson Vinnersten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.