• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Ingen getingsommar i år Foto: TT

Få getingar i sommar

En torr sommar kan vara en bidragande orsak till att det varit få insekter i Värmland i sommar.
– Det har varit färre mygg, knott och getingar, konstaterar skadedjursteknikern.

Per Samuelsson är skadedjurstekniker på Anticimex. För honom har det varit en lugn sommar gällande skadedjursbekämpning.

– Det har varit lugnt för oss och en jättetråkig sommar för insekterna.

Ingen getingsommar

Vanligaste sommarplågorna är annars främst getingar. Förra året var en riktig getingsommar men i år har det varit betydligt färre.

– Det är nog så att det har varit för torrt i våra trakter. Det begränsar tillgången på matkällor för insekterna, tror Per Samuelsson.

Att det blir två extrema getingsomrar i rad är enligt honom väldigt ovanligt och han har en del funderingar kring just detta.

– Jag tänker att om det var många getingdrottningar i våras och mattillgången var dåligt så kanske de konkurerade ut varandra så att några svalt ihjäl.

Myrorna svärmar

Överhuvudtaget har det varit ont om insekter denna sommar, få knott, mygg och flugor. Men senaste dagarnas lite bättre varmare väder fick ett annat litet djur att vakna till liv.

– Senaste dagarna har många velat ha hjälp med myror. De har svärmat nu och en del hamnar lite fel och landar inomhus – har man plötsligt tusen myror på innerväggen vill man nog ha hjälp att få bort dem, säger Per Samuelsson.

Snart mussäsong

Snart är säsongen över för myror och getingar och mössen är istället på ingång.

– Vi har redan åkt på några order om möss. Annars brukar det komma i gång mer fram i september. Jag har sett hyfsat mycket åkersork i år så möjligtvis blir det ett bra år för mössen också.

Han tipsar om att vara ute i god tid för att mota Olle i grind.

– Om man brukar få in möss så är det en bra ide att redan nu sätta en fälla ute så att man inte får in dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer