I Västernorrland kommer 5588 nyanlända att kunna rösta i höstens val. I hela landet är det så många som 123 000 nya svenskar som får gå till valurnorna. Foto: SVT / arkiv

Rekordval 2018: Över 5000 nya svenskar får rösta i länet

Publicerad

Över 5000 nya svenskar får rösta i kommunvalet i höst. Nu satsar länsstyrelsen på att informera och skapa förtroende för det svenska valsystemet bland alla nyanlända.

Bakgrunden är att många nya svenskar som kom till Sverige under flyktingåret 2015 varit i Sverige så länge att de har rätt att delta i kommun och regionvalet i höst.

Rekordmånga nya

I Sverige är det totalt 123 000 flyktingar som kvalificerat sig för att delta i de båda kommunvalen. I Västernorrland är det 5588 personer, enligt de preliminära beräkningarna.

– Det här kommer att bli en utmaning för oss alla. Vi behöver se till att alla nya svenskar förstår att de har rätt att delta i valet och se till att så många som möjligt faktiskt utnyttjar den rättigheten, säger nytillträdda landshövdingen Berit Högman.

Bygga förtroende

Det kommer att handla om informationskampanjer på flera språk men också om att bygga förtroende för valsystemet. Bland flyktingar finns många med dåliga erfarenheter från det hemland de flytt från. Många har flytt från diktaturer, inbördeskrig och riggade valprocesser.

– Vi har ett robust valsystem i Sverige som bygger på allas rätt att utnyttja sin rösträtt. Det är viktigt att alla nya som kommit till Sverige nu förstår att vi sätter valhemligheten högt och att alla behövs i den process som avgör hur landet och kommunerna ska styras, säger Berit Högman.

Färre förstagångsväljare

För att få rösträtt till riksdagsvalet krävs svenskt medborgarskap medan kravet för rösträtt i de båda kommunvalen – kommun och region – är att man varit folkbokförd i Sverige under tre år före valdagen.

Samtidigt som antalet röstberättigade nya svenskar ökar så minskar antalet förstagångsväljare. Unga som får rösta för första gången i alla tre valen i Västernorrland är 9.323 personer, enligt siffror från SCB. Årskullarna har blivit mindre sedan förra valet då cirka 11.000 unga hade rätt att rösta för första gången.

14 miljoner valsedlar

Totalt är det 187.216 personer som har rösträtt i riksdagsvalet i länet i höst och 192.804 som får rösta till kommun och region. Den som vill fördjupa sig i valet och inte minst hur partiernas röstsedlar ser ut kan gå in på Valmyndighetens sajt. Där finns partiernas nomineringar i de olika valen.

Totalt har det i länet beställts drygt 14 miljoner valsedlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.