Foto: SVT

Rektor frias från diskrimineringsmisstanke

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en anmälan ska rektorn vid en skola i Härnösand ha utsatt elever för religiös diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen, DO, friar rektorn, men hittar brister i kommunens generella arbete mot trakasserier.

Rektorn på skolan i Härnösand anmäldes för att, under ett personalmöte, sagt att elever kan få ledigt för semesterresor, men inte för ”utomeuropeiska kulturella eller religiösa högtider eller helgdagar”. Förutom det ska rektorn, enligt anmälaren, ha sagt att endast svenska traditioner firas.

”Klumpigt”

Enligt kommunens yttrande till Diskrimineringsombudsmannen, DO, är anmälarens påstående felaktigt. All ledighet bedöms individuellt och hittills har ingen elev nekats ledighet för religiösa högtider eller helgdagar, hävdar kommunen.

De personer som fanns med vid personalmötet har hörts och ingen av dem uppfattade rektorns uttalande som diskriminerande, men rektorn själv har bett om ursäkt för uttalandet som hen insett var klumpigt.

Gamla regler

DO bedömer att det inte förekommit någon diskriminering i det aktuella fallet, men att uttalandet var olämpligt eftersom det gick att missförstå.

Däremot påpekar DO att skolans dokumentation saknar riktlinjer om att trakasserier inte accepteras och att kommunens generella arbete mot diskriminering inte har uppdaterats med de nya regler som trädde i kraft 1 januari 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer