Krister Berglund, tf institutionschef Vemyra, uppger att man utreder sig själva efter flera fall av sexuella relationer mellan personal och intagna. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

Relationer mellan personal och intagna på LVU-hem

Uppdaterad
Publicerad

Vemyra ungdomshem i Sollefteå har haft flera fall där personal inlett sexuella förhållanden med intagna, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Vemyra är ett LVU-hem som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis, och ligger utanför Sollefteå. Hemmet tar emot tjejer mellan 16 och 21 år med psykosociala problem, kriminalitet och missbruk.

Enligt Sveriges radio ska det sedan 2013 finnas tre dokumenterade fall där personal haft felaktiga relationer med intagna. I två fall handlar det om sexuella relationer. I det tredje fallet ska en man valt att säga upp sig eftersom han fått starka känslor för en av tjejerna.

– Alla i verksamheten påverkas av det här. Det är ingenting vi kan stå för. De allra flesta gör ett fantastiskt arbete med ungdomarna så vi är bestörta över det här och anser att det är ett klandervärt beteende av den här berörda personen, säger Krister Berglund som är tillförordnad institutionschef på Vemyra.

Utreder sig själva

Det gjordes även en polisanmälan om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, men den utredningen lades ned. Istället ska nu LVU-hemmet utreda sig själva för att bli bättre på att upptäcka osunda relationer.

– Vi kände inte till djupet av den här relationen förr än i april när den uppdagades. Nu har vi tillsatt en utredning för att ta reda på hur mycket vi egentligen visste. Det handlar också om att vi ska lära oss av den här situationen, att vi i framtiden ska bli bättre på att se tecken och upptäcka saker i tid, säger Krister Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet