Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Famljen Smit/Moerman berättar om inflyttningen. Missa inte heller blomsterförvirringen i slutet! Foto: SVT

Inflyttningen till Resele väcker uppmärksamhet – ger en annan bild av glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

För att fira att lilla Resele i Sollefteå kommun, fick 35 nya ortsbor under 2019 bjöd hela byn på middag.

– Den generella bilden av landsbygden är en nedlagd affär och en gammal farbror på spark, men den stämmer inte, säger Kerstin Kårén, inflyttningsgruppen.

Bakom inflyttningen till Resele ligger ett långt och träget arbete. De goda resultaten väcker nyfikenhet och många andra byar vill veta hur de bär sig åt. En viktig pusselbit är inflyttningsgruppen som inte bara lockar dit, utan också tar hand om nykomlingarna.

Jobb och barn

Familjen Smit/Moerman från Nederländerna ångrar inte den långa flytten, hon berättar att de kände sig välkomna och de har fullt upp med jobb och barn.

– Vi jobbar med turism. Vi försöker skapa nya upplevelser och locka till Höga Kustens vackra inland, berättar mamma Maaike Smit.

De båda sönerna trivs också.

Se i klippet hur pojkarna ska berätta vilken blomma som förknippas med det land där de föddes. Det är inte alltid lätt när man trivs i Resele...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.