Hör Peabs Mats Wendel beskriva den nya asfalten. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Tallar och granar bidrar till miljövänligare asfalt

Uppdaterad
Publicerad

I Sundsvall asfalteras ett av de många vägbyggena med en unik asfalt. Det är första gången byggjätten Peab använder sig av asfalt med lignin, i ett forskningsprojekt tillsammans med Sekab i Örnsköldsvik.

Lignin är ett ämne som blir över när industrin kokar pappersmassa på tallar och granar. Lignin är något man inte vill ha i papper, men som kan användas i många andra sammanhang. I det här fallet ersättning för olja. Ligninet kommer från Sekab som förser forskningsprojektet med det bruna pulvret som påminner om malet kaffe. Asfalten kommer att se ut som vanligt, men med en viktig skillnad.

– Det kommer möjligtvis att dofta lite skog, säger Mats Wendel, innovationsstrateg hos Peab.

Byggboom i Sundsvall
Mats Wendel, innovationschef Peab. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Lignin ersätter bitumen

Vanlig asfalt binds samman med bitumen, ett bindemedel som kommer från oljeindustrin. I den asfalt som nu läggs på en teststräcka vid Storbron i Sundsvall, har tio procent av bitumenet bytts ut mot lignin.

Så här ser ligninget ut som levereras av Sekab i Örnsköldsvik. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Det låter kanske inte så mycket, men med tanke på att det produceras 122 000 000 ton bitumen i världen varje år, så inser man att om det produceras bara tio procent mindre, så är det fortfarande en försvarlig mängd av den ändliga resursen olja byts ut mot förnybart lignin.

Lignin i pappersindustrin

Lignin är det lim som håller ihop fibrerna i trä och som ”kokas” bort i massaindustrin. Kvaliteten på papper och massa blir sämre om ligninet inte tas bort. En tredjedel av allt trä består av lignin. Det har högt energivärde och är en restprodukt som uppstår i stora mängder i massaindustrin. Det är vanligt att det används som bränsle i industrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggboom i Sundsvall

Mer i ämnet