Emanuel från Portugal är stensättare längs Storgatan i Sundsvall. Han är en av många byggjobbare som tagits in för att slutföra projekt i länet.

Stor andel utländska byggjobbare i länet trots coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har inte satt hinder i vägen för utländska arbetskraft i länet. I Sundsvall finns många hundra byggjobbare just nu – och många från utlandet.

De tre stora byggföretagen har 400 egenanställda byggjobbare i Sundsvallsområdet, men när SVT ställer frågor om hur många som totalt jobbar i den lokala byggboomen blir svaren mer svävande. Även underentreprenörer och bemanningsföretag har tagits in av byggföretagen för att slutföra projekten och i många fall rör det sig om utländsk personal.

”Oreda i byggbranschen”

Hur många är oklart och byggnadsfacket menar att det råder en oreda på byggarbetsmarknaden. Fortfarande under coronapandemin har entreprenörer i Sverige fortsatt att anlita personal från utlandet.

Byggboom i Sundsvall

– Det finns utländsk arbetskraft som blev kvar i Sverige och det finns utländsk arbetskraft som kommer till Sverige idag, så är det, men oavsett om det är inhemsk eller utländsk arbetskraft så är det ju viktigt att man följer myndigheternas rekommendationer. Så här långt har byggföretagen och våra medlemmar skött det på ett bra sätt, säger Jim Sundelin, ordförande i Byggnads Mellannorrland.

Byggbranschen lockar

Byggbranschen är den bransch som har flest utstationeringar av utländsk personal. Förra året fanns 60 procent av alla utstationeringar koncentrerade till byggverksamhet av olika slag. I siffror rörde det sig om drygt 50 000 som anmäldes jobba i Sverige till Arbetsmiljöverket, varav 2 100 i Västernorrland.

Hur det ser ut just nu är oklart.

Arbetsmarknadspolis

Byggnads är dock inte nöjda med situationen. Enligt Jim Sundelin är det svårt för facket att ha kontroll. Han har inga synpunkter på den utländska arbetskraften visavi coronapandemin, utan snarare om var de finns.

– Vi känner oss rätt ensamma på arbetsmarknaden. Det här är frågor som rör fack, arbetsgivare och samhälle men vi upplever oss många gånger som en arbetsmarknadspolis. Vi lägger mycket tid på att granska arbetsplatser och företag, framför allt när det gäller arbetsmiljön och det är ju jätteviktigt att inga människor riskerar att få sätta livet till, säger Sundelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggboom i Sundsvall

Mer i ämnet