Foto: TT, SVT

6.000 björnbajsprover ska analyseras – men det tar tid

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet av spillningsinventeringen av björnstammen i Västernorrland och Jämtland är kraftigt försenad. Det kommer inte att offentliggöras förrän i mitten av november.

Spillningsinsamlingen genomfördes förra hösten och resultatet skulle redovisats redan i juni men har skjutits upp i flera omgångar.

Nu meddelar Irene Hedlund på Länsstyrelsen i Västernorrland att resultatet inte kommer att vara klart förrän i mitten av november. Det har hon fått besked om från Naturvårdsverket.

Ny metod och många prover

– Förklaringen är en kombination av att man fått in ett stort antal spillningsprover – det handlar om omkring 6.000prover – och att man använt en ny metod med nya rutiner. Analysen har tagit längre tid än beräknat, säger Irene Hedlund.

När en liknande undersökning genomfördes 2004 visade det sig att det fanns en betydligt större björnstam i Västernorrland och Jämtland än vad man räknat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.