Richard, 62, har erkänt att han gav sin svårt sjuka fru en dödlig dos morfin, för att hjälpa henne att avsluta sitt liv. Idag kom domen från Ångermanland tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

Richard från Nordingrå döms till 1,5 års fängelse för dråp – gav dödshjälp till sin fru

Uppdaterad
Publicerad

Richard, 63, gav sin svårt sjuka fru en dödlig dos morfin på hennes egen begäran. Nu döms han till ett och ett halvt års fängelse för dråp.
Påföljden blir i enlighet med åklagarens yrkande mildare än den gällande straffskalan får dråp, med hänsyn till omständigheterna.

Richard säger till SVT att han inte vill kommentera domen i nuläget.

– Det här är juridik och jag väljer att avstå, säger han och hänvisar till sin advokat Thomas Bodström.

– Det har varit jättejobbigt en lång tid, men jag har velat klargöra hur allt har gått till, sa Richard efter att rättegången avslutats.

Åklagaren: Olagligt beröva någon livet

Tingsrätten anser det utrett att Richard har utfört den gärning som åklagaren påstår.

Enligt kammaråklagare Stina Sjöqvist har rättsläget varit glasklart under hela förundersökningen kring dödsfallet i Nordingråtrakten i mars i år. Det är emot gällande svensk lag att beröva någon livet, oavsett om personen i fråga själv uttryckt sin önskan om det eller inte.

Däremot valde hon den mildare rubriceringen dråp i stället för mord, och yrkade alltså också på ett lägre straff än praxis när det gäller dråp med tanke på de rådande omständigheterna i målet.

63-årige Richard har hela tiden medgett de faktiska förhållandena och att han hjälpt sin fru att ta sitt liv, men han har nekat till brott.

”Självständigt handlande”

Tingsrätten har övervägt om gärningen skulle bedömas som medhjälp till självmord eller som gärningsmannaskap. Rätten har kommit fram till att Richards agerande ”utgjort ett sådant självständigt och aktivt handlande att gärningen inte kan bedömas som medhjälp till självmord. Den åtalade personen ska därför dömas för dråp.”

Tingsrätten konstaterar också att ”samtycke aldrig kan vara ansvarsbefriande vid uppsåtligt dödande”.

Domstolen skriver vidare i sin dom att det finns skäl att utdöma ett lindrigare straff än minimistraffet för dråp som är sex års fängelse. Dels beroende på att det är fråga om ett så kallat barmhärtighetsdråp, dels på att ”den åtalade personen angett sig själv och lämnat uppgifter av väsentlig betydelse för utredningen av brottet.”

”Dags att högsta domstolen sätter ner foten”

Den fällande domen kommer att överklagas till hovrätten. Advokat Thomas Bodström som försvarar Richard sa till SVT redan i samband med huvudförhandlingen i målet i Ångermanlands tingsrätt att han anser att det behövs ett nytt prejudikat.

– De rättsfall som finns ligger långt tillbaka i tiden. Det rättsfall som man främst brukar diskutera är 40 år gammalt. Så jag undrar om det inte är dags för Högsta domstolen att sätta ner foten och ser till att medhjälp till självmord inte ska behöva vara straffbart i framtiden, menar han.

Texten är uppdaterad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet