I början av januari hoppas Johanna Westberg att ridskoleverksamheten ska vara igång igen. Foto: Jennie Johansson/SVT

Ridskolan hoppas kunna öppna i januari

Uppdaterad
Publicerad

Ridskolan i Örnsköldsvik planerar nu för att öppna verksamheten igen efter höstens kvarka.
– Det ser helt klart mycket bättre ut och den 6 januari planerar vi starta ridskoleverksamheten igen, säger Johanna Westberg, verksamhetschef.

Det var i slutet av oktober som Örnsköldsviksortens ryttarklubb konstaterade att hästarna drabbats av kvarka. Första november ställdes all verksamhet in på obestämd tid. Alla ridlektioner är fortfarande inställda men alla hästar är symptomfria. Men vad det kommer att kosta är inte klart ännu, enligt beräkningarna från klubben trodde man att slutnotan skulle hamna runt miljonen.

– Många räkningar kommer ju efter hand, i januari vet vi kanske var prislappen hamnar på, men vi tror att det blir mindre än vi beräknat, säger Johanna Westberg, verksamhetschef.

Sökt krisstöd

Sedan flera år tillbaka har verksamheten haft en ansträngd ekonomi och kvarkan gjorde inte det hela bättre. För 2019 har de nu fått ett nästan dubblerat driftsbidrag, från 418 000 kronor till 815 000 kronor per år, ett bidrag som de fått utbetalt i förskott för att klara de ökade omkostnaderna. Trots detta har klubben ändå bestämt att höja ridavgifterna och stallhyror nästa år.

– Delvis beror höjningen på kvarkan, men ekonomin har varit dålig en längre tid, säger Johanna Westberg.

Diskussioner har även förts med Örnsköldsviks kommun om att få ett krisstöd, men beslut om det tas först i början av 2019 berättar Johanna Westberg.

Ser över rutninerna

15 av ridskolans 33 hästar har varit sjuka och Johanna Westberg säger att för att vara på den säkra sidan kommer stallet vara stängt till mitten av januari för hästar utifrån. Och när stallet väl öppnar är det viktigt med hygienen, kläder och utrustning ska vara tvättat och desinfekterat, för att hästarna inte ska bli smittade igen.  

– Vi kommer nog att se över rutinerna ytterligare för hästar som kommer hit och tränar, för att minska smittspridning, säger Johanna Westberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.