Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Thornberg, chef för den svenska polisen, på besök i länet. Idag kommenterade han moderaternas vallöfte för ett halvår sedan om att tillsätta 250 nya polistjänster – bara i Västernorrland. Foto: SVT

Rikspolischefen besöker Västernorrland: ”Fler poliser är på väg”

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet i höstas levererade det blivande regeringspartiet Moderaterna ett specificerat löfte: Västernorrland skulle få 250 nya poliser, och bara Örnsköldsvik skulle få 50 av dessa, nära nog en fördubbling. 

– Jag har inte sett exakt det löftet, säger Anders Thornberg, rikspolischefen, under sitt besök i länet. Samtidigt lovade han att fler poliser är på väg.

SVT träffade Anders Thornberg när han besökte polisen i Härnösand under onsdagen. Polistätheten i Sverige hör till de lägsta i EU med 209 poliser per 100 000 invånare. Motsvarande siffra är 320 i Frankrike och 360 i Spanien.

Polismyndigheten driver frågan om att öka polistätheten, och i klippet han du höra vad rikspolischefen säger om tidigare vallöftet från Moderaterna om 250 poliser till Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.