Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Forsell (M) besökte länet under torsdagen och föreslår fler poliser till Västernorrland. Hör varför han tycker att det behövs i klippet ovan. Foto: Janerik Henriksson/TT/Pierre Ragnehag/SVT

Betydligt fler poliser i Örnsköldsvik och Sundsvall – moderatlöfte under valturné

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Idag Örnsköldsvik, imorgon Sundsvall. Moderaterna valkampanjar med löften om en kraftig förstärkning av poliskåren i länet. Johan Forssell, partiets rättspolitiske talesperson, besökte under dagen Örnsköldsvik. Han vill se 50 fler poliser i Örnsköldsvik och 90 fler i Sundsvall.

Blir det regeringskifte efter valet ligger Forssell bra till för att bli ny justitieminister i en M-ledd regering.

Moderaterna är bekymrade över att antalet poliser i Sverige, sett till antalet invånare, är lägre än genomsnittet inom EU. Inom EU finns idag 300 poliser per 100 000 invånare medan nivån i Sverige är drygt 200 per 100 000.

10 000 poliser i landet till 2028

Moderaternas förslag skulle kunna innebära 10 000 nya poliser i landet till 2028. I Västernorrland handlar det om 250 fler polistjänster, exempelvis 90 i Sundsvall och 50 i Örnsköldsvik, vilket är nästan en fördubbling av antalet i dagsläget.

Polisen har de senaste åren fått förstärkningar, räcker inte det?

– Nej, det har inte räckt. Vi ser dödsskjutningar som håller på att slå rekord och vi ser en otrygghet som aldrig har varit så stor som nu hos svenska folket, säger Johan Forssell.

Hör Johan Forssell berätta varför det behövs fler poliser i länet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västernorrland

Mer i ämnet