Många fortsätter njuta i högsommarvärmen, men den skapar även problem. Inte bara skogsbränderna och torkan. Även maten påverkas av värmen.
– Ja, man kan säga att årets rötmånad startade redan i maj säger Eva Häggström, livsmedelsinspektör vid Sundsvalls kommun.
Viktigt i bondesamhället
Enligt svensk tradition infaller rötmånaden omkring den 23 juli och pågår under en månad. Orsaken är att värme och hög luftfuktighet är gynsamt för bakterietillväxt.
– Förr i tiden, i bondesamhället, var det viktigt att tänka på att skydda maten och hålla den sval men i dag med kylskåp och frysboxar är vi inte alls lika utsatta säger Eva Häggström.
Ta med kylväska
Trots det är det förstås viktigt att inte låta bufféer stå framme i värmen och att ställa in matvaror i kylen så fort som möjligt.
– Använd sunt förnuft, frakta gärna frysvaror från butiken i en medhavd kylväska med klampar avslutar livsmedelsinspektören Eva Häggström.
Här är Livsmedelsverkets rekommendationer:
Varma och fuktiga dagar trivs bakterier och mögel som kan göra oss sjuka allra bäst. Genom att ta hand om maten rätt kan du både minska matsvinnet och risken för att bli sjuk.
- Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
- Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
- Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
- Håll varm mat varm och kall mat kall.
När du kommer hem
- Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
- Kontrollera ditt kylskåp. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
- Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
- Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
- Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
- Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!
På utflykt, på landet eller i båten
- Packa matsäcken i kylväska med kylklampar. Tvätta händerna innan du ska laga mat, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur.