Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var rykten som gjorde att kommunen började utreda den mutmisstänkte vd:n – hör stadsbackens vd Anders Johansson berätta om det i klippet. Foto: SVT Design/SVT

Rykten fick Sundsvalls kommun att vakna – tips avslöjade mutmisstänkte vd:ns fjällprojekt

Publicerad

Rykten överträffade revisorerna. Det var inte någon internkontroll i Sundsvalls kommun som avslöjade de omfattande brister som nu uppdagats. Det var rykten som gjorde att kommunen började utreda den mutmisstänkte vd:n.

– Jag fick kännedom om ett rykte att vd:n varit aktivt i ett byggprojekt i Björnrike, säger Stadsbackens vd Anders Johansson. 

I april 2020 granskar arbetsgivaren Sundsvalls kommun ex-vd:ns mejl under en längre tid och finner belägg för att ryktena om fjällprojektet stämmer.

– Vi kunde vid en inledande granskning visa att det fanns grund för det påståendet, berättar Anders Johansson.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Rykten även tidigare

Rykten har omgärdat vd:n tidigare. Då har det handlat om sponsring av en anhörig. Även detta fann man belägg för i granskningen under våren 2020, enligt Anders Johansson. En sponsring som kan ha pågått sedan 2012, enligt revisionsfirman KPMG:s utredning i slutet på 2020.

Framgångsrikt bolag

Bolaget som vd:n ledde fick goda omdömen i medarbetarenkäter och var framgångsrikt på flera plan.

– Bolaget har levererat stora ekonomiska vinster och mycket samhällsnytta när man byggt viktiga fastigheter för Sundsvalls kommun och dess utveckling.

Bidrog det till att man inte kontrollerade verksamheten tillräckligt?

– Nej, det förändrar inte det faktum att när vi fick ett konkret rykte tog vi tag i det. Bristerna är helt oacceptabla och det spelar ingen roll hur välskött bolaget är i övrigt.

Korruptionskontroll missade målet

2017 gjordes en revision av korruptionsförebyggande arbetet i kommunen. Det var lekmannarevisorerna som beställt en genomlysning av en extern firma. 

”Vår sammanfattande bedömning är att styrelser och nämnder i stor utsträckning har säkerställt en god intern kontroll för att motverka oegentligheter.”

Det är kommunstyrelsen som har det övergripande ansvaret för att det finns en god intern kontroll. I faktarutan nedan ser du vilka förslag på förbättringar revisorerna föreslog 2017.

REVISORERNAS REKOMMENDATIONER

Utifrån granskningens slutsatser av det korruptionsförebyggande arbetet i Sundsvalls kommun 2017 kom firman EY med ett antal rekommendationer:

• Kommunstyrelsen: Tydliggör vid revidering av riktlinjer mot mutor och andra otillbörliga förmåner kontaktvägar för att rapportera misstänkta oegentligheter, där den enskilde drar sig för att rapportera till närmsta chef.

Överväg en anonym incidentrapportering.

Undersök möjligheten att initiera kontinuerlig utbildning avseende oegentligheter för verksamheterna.

Överväg att införa slumpmässiga kontroller avseende särskilt riskutsatta områden, t.ex. bygglovshantering.

Säkerställ systematisk uppföljning samt kontroll av avtal, samt möjlighet att göra analyser av genomförda inköp.

Överväg att inkludera frågeställningar med bäring på oegentligheter i självdeklarationen för intern kontroll.

• Styrelsen i Stadsbacken AB: Tydliggör det koncerngemensamma förhållningssättet avseende oegentligheter utifrån av fullmäktige beslutade styrdokument.

• Samtliga bolagsstyrelser: Säkerställ att riktlinjer och styrdokument är uppdaterade i enlighet med av fullmäktige beslutade styrdokument.

källa: Revisionsrapport 2017 ”Sundsvalls kommun- Granskning av korruptionsförebyggande arbete”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet