Peter A Mattsson, forskare på Försvarshögskolan Foto: TT

Rysslandsexperten om ryska medier: ”Vi litar inte på dem”

Uppdaterad
Publicerad

TV-kanalen Russia today spelar in dokumentär i Västernorrland. Rysslandsexperten Peter A Mattsson ifrågasätter starkt deras syften.

Under tisdagskvällen uppmärksammade SVT Nyheter Västernorrland att kritiserade tevekanalen Russia today är i länet och spelar in protesterna efter nedläggningen av BB i Sollefteå.

Enligt tv-teamet är man här för att filma den svenska modellen och vad som händer med den, något som Rysslandsexperten Peter A Mattsson är kritiskt mot.

– Det här är ett sätt för dem att ge en bild av Sverige som inte är så smickrande för oss. Syftet med att bara ta med de dåliga sakerna, om det nu är det man gör, är att sätta sig själv i en bättre dager.

Svenska modellen – inget ryskt arv

På Göteborgs universitet slår idéhistorikern Henrik Björck hål på kopplingen mellan den ryska revolutionen och den svenska modellen. Enligt honom är kopplingen långsökt eftersom den svenska modellens förhandlingsordning mellan självständiga parter på arbetsmarknaden inte är förenlig med Sovjetunionens kommunistiska systemet.

Henrik Björck tror det kan finnas andra skäl att hävda att svenska modellen är ett revolutionsarv.

– Den svenska modellen har uppenbarligen blivit så intressant och positivt värdeladdad att ryska historieskrivare vill lägga det under sig. Det är lite fascinerande, säger han.

Ryssland är bäst

Mattsson menar att när den ryska ekonomin går sämre vill man gärna dra fram dåliga exempel från övriga delar av världen för att ge bilden av att det trots allt är bättre i Ryssland.

– Deras taktik är att ge så många sådana här exempel som möjligt där saker och ting inte har gått bra. Och sedan säger man ”titta hur vi har det hemma, det är ju inte så dåligt iallafall”.

Kreativ översättning

Peter A Mattsson är forskare vid Försvarshögskolans militärvetenskapliga instituion. Han är expert på Ryssland och har stött på Russia today och deras metoder tidigare. Då var kanalen på Gotland och intervjuade chefen för hemvärnet och tjänstemän på länsstyrelsen. Men det färdiga reportagets översättning från svenska hade en del övrigt att önska.

– ”Naturskyddsområden” blev ”områden för NATO-trupper”, det var en försåtlig variant, säger Mattsson.

Litar inte på dem

Mattssons inställning till att medverka i ryska medier är klar;

– Från Försvarshögskolan ger vi inga intervjuer till ryssar, vi litar inte på dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet