Foto: SVT

Så blir vädret i påsk: ”Vintern försöker komma tillbaka”

Publicerad

Skönt vårväder i påsk? Nja...inte riktigt.

– På söndag och måndag, då lär det kännas som att vintern försöker komma tillbaka, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Skärtorsdagen levererade åtminstone på solsken i stora delar av länet. Men fortsättningen av påsken bjuder på, klassiskt aprilmanér, varierande väder.

– Långfredagen bjuder troligen på mer moln på himlen och det är lite större sannolikhet för någon passerande snöby. Temperaturmässigt blir det lite kallare än skärtorsdagen, under 5 grader, säger Per Stenborg meteorolog på SVT.

Klart och kallt väder

Påskafton, lördag, inleds med klart och kallt väder, men sedan mulnar det på och under natten mot söndag och inledningen av söndag passerar det regn och snö över länet.

– Det blir mer regninslag mot kusten och mot de inre delarna och längre norrut blir det mer snö.

Då kommer vintern

Då ser det alltså ut som att vintern obönhörligen bultar på dörren.

– Söndagen ser ut att bli rejält blåsig, det kan hänga kvar med byar av både regn och blötsnö under dagen. Men det kommer in varmare luft, det blir väl temperaturer runt 10 grader säkert, men med blåst och passerande byar av regn och blötsnö så är det inte så muntert.

– Till måndagen så är det kalla nordvindar som gäller, det kan vara rätt soligt av och till moln och passerande snöbyar, det är lite klassiskt aprilväder och då är det inte många plusgrader ens mitt på dagen, runt 3-4 grader, säger Per Stenborg.

Hör honom sammanfatta påskvädret videoklippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.