Så fungerar robothandsken

Uppdaterad
Publicerad

Robothandsken, eller Servohandsken som den egentligen heter, är framtagen för personer med nedsatt handfunktion eller för personer som behöver ett starkt grepp i sitt yrke. Den kompenserar och tillför kraft, uthållighet och styrka.

Servohandsken består av två delar, själva handsken och en kraftenhet som bärs i bältet. I kraftenheten finns bland annat batterier och motorer. Mellan de bägge delarna går en så kallad servolina.

Drar i linor

När bäraren greppar något känner sensorer i handsken av detta och en mikrodator räknar ut hur mycket extra kraft som behövs. Tre motorer drar då i tunna linor som löper genom servolinan ut i handskens fingrar.

Anpassar kraften

Servohandsken anpassar kraften efter föremålet man ska greppa så att man får mer kraft till ett tyngre föremål och mindre kraft när man ska greppa något som är lätt.

Källa: Bioservo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.