Foto: SVT

Så gjorde vi: Uppgifterna fanns lättillgängliga i bolagets bokföring

Uppdaterad
Publicerad

Det gick att hitta en röd tråd i det kommunala bolagets bokföring, när SVT började granska. Utbetalningarna till en idrottsklubb återkom år efter år.

SVT Västernorrland har valt att titta närmare på affärerna som det kommunala bolaget i Sundsvall gjort. Detta sedan en hög chef i bolaget polisanmälts av sin egen styrelse.

Stora delar av den internutredning som revisionsbyrån KPMG gjort på uppdrag av styrelsen i bolaget är sekretessbelagd. Uppgifterna vi tagit fram om sponsring av klubben som chefen varit aktiv i, är inte med där, bekräftar styrelseordföranden Johan Nikula.

I videon ser du hur vi gjorde för att få fram uppgifterna om fakturorna och vem som attesterat dem.

Sundsvalls kommuns riktlinjer avseende mutor och andra otillbörliga förmåner

Riktlinjer för Sundsvalls kommun avseende mutor och andra otillbörliga förmåner beslutad i november 2009.

I riktlinjerna står det:

”Som tjänstemän vid Sundsvalls kommun har du ett ansvar för att uppträda på ett sådant sätt att du bidrar till att upprätthålla allmänhetens förtroende för myndigheten. Det är av yttersta vikt att allmänheten kan känna förtroende för att anställda vid kommunen agerar sakligt och opartiskt. ”

(källa: Sundsvalls kommun)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Mer i ämnet