Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förväntningarna på en ”Grön revolution” är stora i Västernorrland och kräver enorma mängder el. Men hur mycket? Svaret får du i klippet. Bilden är tagen i samband med första spadtaget för Flagship One i Örnsköldsvik. Foto: SVT

Så mycket el kräver de nya gröna industrierna i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens gröna omvandling i Västernorrland innebär etableringar som kräver enorma mängder ström. Men hur mycket krävs det för att driva alla projekt från Örnsköldsvik till Ånge? En ny sammanställning har räknat ut den totala summan.

– Överskottet av el vänds i sin motsats i länet och blir istället ett underskott, säger frilansjournalisten och debattören Arne Müller, som bland annat skrivit böcker om gruvnäringen och engagerat sig i det som kommit att kallas den ”gröna industrin”.

Enormt elbehov

Arne Müller har gjort en beräkning – baserad på öppna källor – och fått fram en totalsumma: 15 terawattimmar (TWh) för de olika satsningarna i Västernorrland.

Industrisatsning i Torsboda

Nivån blir begriplig om man jämför med elkonsumtionen för hela landet 2023 som uppgick till 135 TWh enligt Energimyndighetens sammanställning.

Behövs tydliga prioriteringar

I länet handlar det om en rad planerade och påbörjade etableringar – från fossilfritt flyg- och fartygsbränsle, grafit till bilbatterier och vätgasfabriker.

Arne Müller menar att det saknas övergripande och tydliga prioriteringar hos politikerna när det gäller de så kallade gröna etableringarna.

– Hittills har det mest handlat om olika företag som presenterat idéer och politiker som blivit glada över planerna, säger han.

Att de stora behoven kommer att påverka elpriset för vanliga konsumenter är väl en rimlig gissning, men hur mycket återstår att se.

Så här mycket el kräver de planerade industrierna

 • SCA bioraffinaderi i Östrand: 3 TWh
 • PTL grafitproduktion i Timrå: 1,2 TWh
 • SkyFuelH2 flygbränsle i Långsele: 1,5-2 TWh
 • RES vätgasfabrik i Ånge: 6,6 TWh
 • Örstedt ( projekterat av Liquid Wind ) fartygsbränsle i Örnsköldsvik: 0,715 TWh
 • Liquid Wind fartygsbränsle i Sundsvall: 1,45 TWh
 • Cinis Fertilizer konstgödsel i Köpmanholmen: 70-80 GWh

Totalt 14,5-15 TWh

 • Elproduktion i Västernorrland (2021): 18,6 TWh
 • Elanvändning i länet (utom Härnösand): 8,2 TWh
 • Elproduktion för hela Sverige (2023): 163 TWh
 • Elanvändning för hela Sverige (2023): 135 TWh

En terawattimme (TWh) är en energienhet som används för att ange producerad energimängd.

Källor: Energimyndigheten, företagens miljötillståndsansökningar/ avgränsningssamråd, vatgasalby.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet