Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Johansson (S) är ordförande i arvodeskommitén i Sundsvall och motiverar varför det är rimligt att kommunalrådsarvodet i Sundsvall är högre än i Malmö och Gävle kommun. Foto: Anna Beijron SVT

Så resonerar arvodeskommittén i Sundsvalls kommun: ”Vill inte ha de politiker som säljer sig billigast”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall, Niklas Säwén (S) har ett månadsarvode på 95 619 kronor. Det är högst i länet och mer än flera större kommuner som Göteborg, Malmö och Gävle – inga problem menar kommunen.

– Vi är överens inom alla partier och känner oss trygga med nivån, säger Roger Johansson (S) ordförande i arvodeskommitén i Sundsvall. 

Att Sundsvall ligger högst i Västernorrland med ett arvode som ger 37 000 kronor mer per månad än i Ånge, menar han är naturligt. Han hänvisar till att Sundsvall har tio gånger så många invånare som Ånge.

– Det är en större organisation att rodda, större ansvar och mer offentlighet också, säger Roger Johansson (S) ordförande i arvodeskommitén i Sundsvall. 

– I grunden har vi den inställningen att i Sundsvall ska både politiker och anställda ha bra arvoden och bra löner.

Utgår från riksdagsledamöterna

Arvodeskommitén i Sundsvall utgår från ett index som är riksdagsmannaarvodet. I dag har en riksdagsledamot en grundlön på 73 000 kr per månad.

Kommunalrådet i Sundsvall som också är kommunstyrelsens ordförande har 130 procent av den nivån. Något som är beslutat i politisk enighet. Det är upp till varje kommun att sätta nivån på arvodet till de förtroendevalda.

– Det är ett tuffare ansvar att vara kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall än att sitta i riksdagen, har vi bedömt. 

Högre än flera storstäder

Exempel på arvoden 2023 i andra kommuner i landet. Foto: grafik: SVT Design

– Det ska vara bra och konkurrenskraftiga löner men det ska inte öka på skillnaderna i samhället, säger Roger Johansson (S) ordförande i arvodeskommitén i Sundsvall. 

I några av de andra kommunerna finns flera kommunalråd, siffrorna gäller den som innehar posten som ordförande i kommunstyrelsen.

I klippet hör du Roger Johansson (S) berätta om  arvodesnivån i Sundsvall som är högst i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.