Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar Elina Backlund Arab(S) tre förslag till åtgärder som ska minska behovet av hyrpersonal inom vården. Foto: Arkiv, Stina Ahlinder/SVT

Så ska Region Västernorrland minska andelen hyrpersonal inom sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Minska kostnaderna för hyrd vårdpersonal och öka antalet fasta anställningar.

Det är steg som Region Västernorrland behöver ta för att minska det ekonomiska underskottet. Nu har hälso- och sjukvårdsdirektören tagit fram en plan för att fixa obalansen i sjukvårdsbemanningen.

I november 2023 meddelade Region Västernorrland att inför 2024 och 2025 väntade ett ekonomiskt underskott på drygt en miljard kronor. Den största pengaboven: inhyrd sjukvårdspersonal.

Under torsdagen presenterades en plan över hur regionen ska minska andelen hyrd personal.

Så påverkas patientsäkerheten

I omställningen som väntar kan det innebära en viss påverkan på patientsäkerheten, något som Elina Backlund Arab(S) menar redan finns med den stora mängden hyrpersonal.

– Det är viktigt att vi bryter den trenden. Därför har vi sagt till hälso-och sjukvårdsdirektören att man måste komma fram till tydliga planer för hur man säkrar upp patientsäkerheten när vi gör det här skiftet, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kan bli längre vårdköer

Det kan även bli längre vårdköer under en period. Det är en effekt som man har sett i andra regioner som genomfört en liknande förändring.

– Men hyret skapar också mer patientosäkerhet, sämre arbetsmiljö för vårdpersonal och sämre patientkontinuitet, enligt Elina Backlund Arab (S).

Hälso- och sjukvårdsdirektören ska återkomma löpande med konkreta förslag som politikerna sedan ska besluta om.

I klippet listar hon tre åtgärder som ska minska behovet av hyrpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.