Strömmingen i Östersjön är kraftigt överfiskad, säger Kustfiskarna Bottenhavet. Foto: Hasse Holmberg / TT

Vill ha fiskeförbud för att freda strömmingen i Bottniska viken

Uppdaterad
Publicerad

Fångsterna av strömming har minskat drastiskt så nu går fyra länsstyrelser samman och vill införa ett fiskeförbud för att rädda strömmingen längs Norrlandskusten.

Det är länsstyrelserna i Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten som vill se akuta åtgärder för att skydda strömmingen.

Små strömmingar

Producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet (POKB) är också oroad över de minskade fångsterna men även att storleken på fisken minskat. Även själva storleken på fisken har minskat vilket gör att fångsterna inte kan användas.

Akut läge

– Läget är akut. Om samma trend håller i sig under resten av året kan årets totala fångst av strömming inom Västernorrlands län halveras jämfört med fångsterna år 2020 och än mer jämfört med åren 2018 och 2019, säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland och en av de fyra landshövdingarna som står bakom skrivelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer