Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu ligger Daniel Wäjersten tvåa på listan över seger- och vinstrikaste tränarna i landet. I klippet ger han sina tips för att få ut det bästa av en travhäst. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Lista: Så skapar man en vinnare – hör travkusken Daniel Wäjerstens bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Han är tvåa på Svensk Travsports topplistor just nu. Daniel Wäjersten är den framgångsrike Bergsåkerstränaren och kusken som med Borups Victory tog en andra plats i Elitloppet. Han delar gärna med sig av sina bästa tips för att få ut det bästa av en travhäst.

Borups Victory kammade hem 2,5 miljoner i Elitloppet, till ägarnas förtjusning. Den 6-årige hingsten har fem delägare, bland dem hockeyprofilerna Mats Sundin och Ulf Dahlén.

– Vi har i våra ögon Sveriges bästa travtränare, sa Mats Sundin om Wäjersten efter loppet.

Vinner nära tre av tio lopp

Just nu ligger Daniel Wäjersten tvåa på listan över seger- och vinstrikaste tränarna i landet. I fjol körde stall Wäjersten in 25,7 miljoner kronor. Summan hitills i år är nästan 10,5 miljoner kronor (uppgiften är från den 29 maj).

Segerprocenten ligger på höga 28,3 procent. Det betyder att stallets hästar nästan vinner tre av tio lopp de startar i.

Landets vinstrikaste travhäst

Borups Victory är landets i särklass vinstrikaste travhäst just nu. På sex starter har han vunnit hälften av gångerna. I slutet på maj hade han sprungit in 3,7 miljoner kronor.

Han är också den snabbaste travhästen i Sverige i år, med den smått sensationella tiden från elitloppsfinalen, 1,08,5. I det snabbaste elitloppet genom tiderna, som vanns av franske Horsy Dream på nya Europarekordet 1.08,0.

Borups enda svaghet

Det var inte riktigt förväntat att det skulle gå så bra som det gick, enligt Daniel Wäjersten. Även om han säger att Borups Victory bara har en svaghet: att han är lite för ivrig i starten.

– Han är stark, han är snabb och han är snäll. Vissa hästar kan ju vara lite pigga, tröga eller vingliga men den här är som att ha en ratt bara, säger Daniel.

I klippet ger Daniel Wäjersten sina bästa tips för en framgångrik träning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.